TSIAOUSH IOANNA

Το βακτήριο Clostridium tetani (κλωστρίδιο του τετάνου), ο αιτιολογικός παράγοντας της λοίμωξης του τετάνου, είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον και για τον λόγο αυτό ο εμβολιασμός καθίσταται σημαντικός. Άλλοι λόγοι που συνδράμουν στη σπουδαιότητα του εμβολιασμού έναντι του τετάνου είναι η μη ύπαρξη της φυσικής ανοσίας και η πιθανή θανατηφόρα έκβαση της νόσου, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικός στη μείωση της επίπτωσης της νόσου. Επειδή όμως τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα μειώνονται με την πάροδο των ετών είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κάθε 10 έτη.

Τα παραπάνω πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της στο 4ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην Καβάλα, η κυρία Ιωάννα Τσιαούση, MD γυναικολόγος – μαιευτήρας, MSc MBA Economic & Business Uni Athens, ιατρική διευθύντρια Τμήματος Εμβολίων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Πώς διαχειρίζομαι το τραύμα;

Όπως επισήμανε η κυρία Τσιαούση, σε άτομα που παρουσιάζουν τραύματα ή λοιμώξεις στο δέρμα θα πρέπει να εκτιμάται η χορήγηση προφύλαξης για τον τέτανο. Η περιοχή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ενδείκνυται ιατρικά. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό εμβολιασμού του ασθενούς και ο χρόνος χορήγησης της τελευταίας δόσης. Μεγάλη σημασία έχει εάν το άτομο έχει ολοκληρώσει τον πρωταρχικό εμβολιασμό. Αν αυτό είναι αμφίβολο, πρέπει να δοθεί προσοχή στη χορήγηση TIG, εάν απαιτείται.

Σύμφωνα με Εθνικές Συστάσεις, η ανθρώπινη αντιτετανική ανοσοσφαιρίνη (TIG) χορηγείται ως προφύλαξη σε άτομα με ελλιπές ή άγνωστο ιστορικό εμβολιασμού, καθώς και όταν έχουν παρέλθει >= 5 έτη από τον τελευταίο εμβολιασμό ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις πρόσφατου ρυπαρού τραύματος (με χώμα, κόπρανα ή σίελο), συμπεριλαμβανομένων και των θλαστικών ή διατιτραινόντων τραυμάτων, των εγκαυμάτων ή του κρυοπαγήματος, καθώς και εκείνων από δήγματα ζώων ή βλήματος.

Πώς χορηγείται η TIG

Η χορήγηση της TIG γίνεται πάντα και κατά προτίμηση ταυτόχρονα, με μια αναμνηστική δόση Td ή Tdap ή επί ελλείψεως, με Tdap-IPV και επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού.

Η λογική της χορήγησης της TIG στηρίζεται στη γρήγορη ανοσοποίηση του τραυματία, η οποία όμως δεν διαρκεί, καθώς ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι 3-4 εβδομάδες περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι στον ανεμβολίαστο τραυματία και σε περίπτωση επανατραυματισμού θα απαιτηθεί νέα δόση TIG ακόμη και εάν συμβεί σε σύντομο διάστημα από τη χορήγηση της Ανοσοσφαιρίνης.

Συμπερασματικά

Η κ. Ιωάννα Τσιαουση τόνισε ότι «βάσει των Εθνικών συστάσεων δεν υπάρχει τραύμα που να απαιτείται η χορήγηση μόνο αντιτετανικού όρου. Αντίθετα, σε όλα τα τραύματα -σε ελλιπώς εμβολιασμένους ασθενείς -απαιτείται εμβόλιο. Στα ρυπαρά τραύματα απαιτούνται και τα δύο:  εμβόλιο και αντιτενικος όρος».

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS