paidia-farmaka

Αγκάθι αποτελεί η «εκτός ένδειξης» χορήγηση αντιβίωσης, η οποία ευθύνεται για την εξάπλωση ανθεκτικών µικροβίων, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".


Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι, σε ό,τι αφορά στις αντιβιώσεις, τα αντιισταµινικά και τα αντιβηχικά, όπως δείχνουν µελέτες, οι γονείς συχνά µπουκώνουν τα παιδιά τους µε φάρµακα ακόµη και χωρίς συνταγή γιατρού.

Οι παιδίατροι από την πλευρά τους συντηρούν αυτόν τον φαύλο κύκλο, συνταγογραφώντας φάρµακα για να καθησυχάσουν τους γονείς και όχι επειδή πραγµατικά τα χρειάζονται τα παιδιά.

Το µεγαλύτερο αγκάθι, σύµφωνα µε τους λοιµωξιολόγους, είναι η υψηλή και συχνά χωρίς επιστηµονική τεκµηρίωση χορήγηση αντιβίωσης. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου «Αττικόν» έδειξε ότι οκτώ στους δέκα παιδιάτρους υποκύπτουν στις πιέσεις των γονέων και τελικά χορηγούν φαρµακευτική αγωγή στα παιδιά – που συνήθως είναι αντιβίωση.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι γιατροί παραδέχονται πως, εάν δεν κάνουν το χατίρι των γονέων, τότε το πιο πιθανό είναι να µειωθούν οι ασθενείς τους. «Ο Έλληνας δεν φεύγει από το ιατρείο χωρίς φάρµακο. Από την άλλη, µερίδα γιατρών δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, µε αποτέλεσµα να µην έχουν γίνει κατανοητές οι διαστάσεις που λαµβάνει το πρόβληµα των ανθεκτικών µικροβίων στη χώρα µας», λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιµωξιολόγος και λέκτορας Παιδιατρικής του Πανεπιστήµιου Αθηνών Νίκος Σπυρίδης.

«Οταν τα παιδιά λαµβάνουν αντιβιώσεις χωρίς λόγο, ο οργανισµός τους αποικίζεται από µικρόβια που διατηρούν την ανθεκτικότητά τους. Με τον τρόπο αυτόν τα “σούπερ” µικρόβια διασπείρονται και στα άλλα παιδιά και αυτά µε τη σειρά τους τα µεταφέρουν στους ενηλίκους. Ο κίνδυνος των ανθεκτικών µικροβίων είναι πλέον τόσο µεγάλος, που θα ξεπεράσει τον ιό του HIV», συµπληρώνει ο κ. Σπυρίδης.

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Κι αν κανείς θα πίστευε πως στα παιδιατρικά νοσοκοµεία η κατάσταση είναι ελεγχόµενη, πρόσφατη µελέτη δείχνει πως η «εκτός ένδειξης» χορήγηση αντιβίωσης αποτελεί τον κανόνα. ∆εν πρόκειται ωστόσο για ελληνική πρωτοτυπία. Ειδικότερα, η µελέτη που δηµοσιεύτηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση «European Journal of Clinical Pharmacology» διεξήχθη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι ερευνητές (µεταξύ των οποίων και ο κ. Σπυρίδης) διαπίστωσαν πως συχνά οι µικροί ασθενείς λαµβάνουν λάθος δόση φαρµάκων, τους χορηγούνται αντιβιώσεις για µη ενδεδειγµένη πάθηση ή λαµβάνουν σκευάσµατα που δεν είναι για την ηλικία τους.

Είναι ενδεικτικό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ότι δύο στα δέκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έλαβαν αντιβιοτικό µη ενδεδειγµένο για την ηλικία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αγγλία ήταν 4,3% και για την Ιταλία 2,2%.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι λοιµωξιολόγοι, τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν έχουν µελετηθεί σε µικρά παιδιά, γι’ αυτό και δεν φέρουν ένδειξη χορήγησης σε µωρά κάτω των 3 µηνών.
6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr