xirofthalmia small

Από αρχαιοτάτων χρόνων τα μάτια θεωρούνται από τα πολυτιμότερα όργανα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος: διόλου τυχαία η λαϊκή ρήση «Φύλαγέ το σαν τα μάτια σου», καθώς και πολλές άλλες λαϊκές θυμοσοφίες και παροιμίες που εξυμνούν τα μάτια με όλα τα σχήματα και σε όλες τις αποχρώσεις. Τα μάτια μάς δίνουν πρόσβαση στην όραση, μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις - χρήσιμα για να κοιτάζουμε και να «βλέπουμε», ενώ για πολλούς αποτελούν παράθυρα της ψυχής. Το χρώμα των ματιών αποτελεί εικαστική μοναδικότητα, η διερεύνηση της ίριδας επιστημονικό τεκμήριο και διαβατήριο (ιριδιολογία), το δε βλέμμα χαρακτηριστικό στοιχείο ψυχολογικής διερεύνησης.


Για τον θεραπευτή, η κατάστασή τους (ερεθισμός, οίδημα, μυδρίαση, ξηρότητα) αποτελεί εργαλείο διαγνωστικής και θεραπευτικής αξιολόγησης. Όπως όλα τα όργανα, έτσι και μάτια θέλουν σωστή φροντίδα και συντήρηση, και  μάλιστα καθημερινά, έχοντας υπόψη ότι είναι απαραίτητο να προφυλάσσουμε τα μάτια μας όχι μόνον από «ξένα σώματα» και αλλεργιογόνα, αλλά και από την ξηρότητα.

Η ενυδάτωση του αμφιβληστροειδούς γίνεται πρωτογενώς με την έκκριση δακρύων και συντηρείται με το βλεφάρισμα των ματιών. Η εφύγρανση και «λίπανση» των ματιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της σωστής οφθαλμικής λειτουργίας, γι’ αυτό και η ξηροφθαλμία είναι ενοχλητική και οι συνέπειές της επικίνδυνες. Η ξηροφθαλμία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και μπορεί να οφείλεται σε:
• Κλιματικές συνθήκες (κλιματιστικά, αέρας, ζέστη, θερμός αέρας)
• Φάρμακα που προκαλούν ξηροφθαλμία (Ισοτρετινοΐνη, αντισυλληπτικά κ.λπ.)
• Ιδιοπαθή ξηρότητα οφθαλμών
• Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
• Μετεγχειρητική περίοδο (Lasik κ.λπ.)
• Χρήση φακών επαφής

Υπάρχουν αρκετές λύσεις στον χώρο του φαρμακείου που διατείνονται ότι έχουν δράση στην ξηροφθαλμία και συνήθως αποτελούνται από ισότονα διαλύματα «τεχνητών δακρύων», με ή χωρίς πρόσθετες ουσίες, σε φιαλίδιο ή σε μονοδόσεις. Το μεγάλο πρόβλημα με τα παραπάνω προϊόντα είναι αφενός η γνωστή δυσκολία εφαρμογής, που μπορεί να φτάσει και σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, αφετέρου η αναγκαία συνεχιζόμενη ανατροφοδότηση με υδατικά διαλύματα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα ένα καινοτόμο προϊόν, το πρώτο και μοναδικό λιποσωμιακό σπρέι με βιταμίνες Α & Ε, το οποίο ψεκάζεται απευθείας στο μάτι, με κλειστό βλέφαρο. Το Tears Again λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά, αποκαθιστώντας την υδρολιπιδική στοιβάδα μέσω δημιουργίας προστατευτικού φιλμ, το οποίο εμποδίζει την ξηροφθαλμία.

Η νέα αυτή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας με λιποσώματα είναι σαφώς ανώτερη από τη συμβατική με τεχνητά δάκρυα, καθώς το Tears Again τρέφει τον κερατοειδή χιτώνα με οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά και χτίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του ματιού. Με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει άμεση και μεγάλης διάρκειας ανακούφιση σε καταστάσεις ξηροφθαλμίας και στα συνοδά συμπτώματα, όπως κνησμός, τσούξιμο και αίσθηση ξένου σώματος.

Κλινικές μελέτες τεκμηριώνουν τη δράση του ακόμη και στη μετεγχειρητική φροντίδα (Lasik, καταρράκτης, κ.τ.λ.), με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι όλων των αγωγών, και έχει ψηφιστεί ως πρώτο προϊόν σε προτίμηση των φαρμακοποιών στη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιταλία. Το Tears Again με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, προσφέρει:

• Ευκολία εφαρμογής: Ψεκάζεται σε κλειστό μάτι

• Μεγάλη διάρκεια ανακούφισης: Πάνω από 4 ώρες

• Κατάλληλο για χρήση και με φακούς επαφής

• Δεν αλλοιώνει το μακιγιάζ

• Πολύ καλά ανεκτό, χωρίς παρενέργειες


Πέτρος Κασαρτζιάν, φαρμακοποιός

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS