Το 3ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας με τίτλο «Η Φαρμακοεπιδημιολογία ως εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών της υγείας» αρχίζει την Παρασκευή 12 Απριλίου με το Προσυνεδριακό Φροντιστήριο, και συνεχίζεται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο Ξενοδοχείο Astir Egnatia, στην Αλεξανδρούπολη.
Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος & το Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προσεγγίζουν την πολιτική υγείας υπό το πρίσμα της επιστήμης της Φαρμακοεπιδημιολογίας και διοργανώνουν το Συμπόσιο με τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας.
Την κεντρική ομιλία κατά την επίσημη έναρξη του Συμποσίου θα απευθύνει η Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή με θέμα την «Τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία». Στο 3ο Συμπόσιο συμμετέχουν ομιλητές από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και με διεθνή συμμετοχή, στους οποίους συγκαταλέγονται πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της βιομηχανίας, ιατροί και φαρμακοποιοί.
Στις εργασίες του 3ου Συμποσίου κεντρικό θέμα αποτελούν οι πολιτικές υγείας με την Φαρμακοεπιδημιολογία ως εργαλείο για την ανάπτυξή τους. Στο πρόγραμμα εντάσσεται Διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με σημαντικό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση των πολιτικών υγείας στη χώρα, προκειμένου να συζητηθούν ο «Προσδιορισμός & επιλογή των προτεραιοτήτων στην εθνική πολιτική υγείας», αλλά και διάλεξη για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στις δαπάνες υγείας και κοινωνικής πολιτικής καθώς και στη διαμόρφωση του νοσολογικού προφίλ της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θεματολογία που εισάγεται φέτος στο Συμπόσιο με επίκεντρο την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των «μεγάλων δεδομένων» στην υγεία, με την εναρκτήρια διάλεξη του καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη για την «Αξιοποίηση τεχνολογιών big data στη φαρμακοεπαγρύπνηση: παραδείγματα, ευκαιρίες και προοπτικές» και τη συνεδρία με τίτλο «Big Data: New challenges for pharmacoepidemiology & health policy».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, το Προσυνεδριακό Φροντιστήριο την Παρασκευή 12/4 με θέμα «Βασικές αρχές εφαρμοσμένης Φαρμακοεπιδημιολογίας» με διακεκριμένους εισηγητές, καθώς και δύο Εργαστήρια το Σάββατο 13/4 αφιερωμένα στις Φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες.
Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν ως προφορικές ανακοινώσεις, κατόπιν αξιολόγησης, περιλήψεις που υποβλήθηκαν σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Φαρμακοεπιδημιολογία & Π.Φ.Υ., Φαρμακοεπιδημιολογία & Φαρμακοοικονομία, Φαρμακοεπιδημιολογικές Μελέτες & Πολιτική Φαρμάκου, και Φαρμακοεπαγρύπνηση: Ο ρόλος των ιατρών και των φαρμακοποιών.
Ειδικό ενδιαφέρον για τους φαρμακοποιούς θα έχει η συνεδρία «Η φαρμακοεπιδημιολογία με κέντρο το κοινοτικό φαρμακείο», ενώ ευρύτερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες της υγείας θα έχουν το Στρογγυλό Τραπέζι όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της Β Θαλασσαιμίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, και το Στρογγυλό Τραπέζι για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, μέσα από τη Φαρμακοεπιδημιολογική προσέγγιση.
Το Συμπόσιο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του υγειονομικού τομέα, φαρμακοποιούς, ιατρούς, νοσηλευτές, οδοντιάτρους, ή φοιτητές ιατρικής, φαρμακευτικής ή νοσηλευτικής.
Δείτε το Πρόγραμμα και λεπτομέρειες για τους Ομιλητές του 3ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας στην ιστοσελίδα: http://www.pharmacoepidemiology.gr/