clinicalpharmacist logo

O ρόλος του φαρμακοποιού σήμερα είναι περισσότερο ρευστός από ποτέ. Η Φαρμακευτική Φροντίδα ως κοινωνική ανάγκη άρχισε να γίνεται αισθητή και στην Ελλάδα, αν και με χρονική υστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πλέον, τα προγράμματα σπουδών και των τριών Φαρμακευτικών Σχολών της χώρας περιλαμβάνουν κάποιο μάθημα σχετικό με την Κλινική Φαρμακευτική και τη Φαρμακευτική Φροντίδα, ενώ οι φοιτητές έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια αξιοζήλευτη κινητικότητα, διοργανώνοντας εξαιρετικές επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στα οποία έχω την μεγάλη τιμή (και την ακόμα μεγαλύτερη χαρά) να συμμετέχω συχνά ως καλεσμένος.

Αν υποθέσουμε ότι τα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων απέκτησαν έναν λίγο πιο ασθενοκεντρικό χαρακτήρα (άραγε, είναι αρκετή αυτή η αλλαγή;), αυτό αφορά πρωτίστως τους φαρμακοποιούς του αύριο. Τι συμβαίνει όμως με τους σημερινούς, μάχιμους φαρμακοποιούς της κοινότητας;

Τα τελευταία 4 χρόνια έχω συνεργαστεί επιτυχώς με τουλάχιστον 15 Φαρμακευτικούς Συλλόγους για τη διεξαγωγή δια ζώσης σεμιναρίων, ταξιδεύοντας από την Κομοτηνή μέχρι τη Σπάρτη κι από τη Σάμο μέχρι τη Χίο και τη Λήμνο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχω βοηθήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού τόσο μεμονομένων φαρμακείων όσο και ομάδων φαρμακοποιών που αυτο-οργανώθηκαν και με προσκάλεσαν να τους παρουσιάσω κάποιο θέμα της επιλογής τους. Παρότι το ενδιαφέρον ήταν και είναι μεγάλο, η εμπειρία μου αλλά και το feedback των συναδέλφων έδειξαν ότι:

  1. Τα δια ζώσης σεμινάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστικά, καθώς συμπυκνώνουν μεγάλο όγκο πληροφορίας σε μικρό διάστημα παρακολούθησης.
  2. Λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, συχνά καθίσταται αδύνατο για αρκετούς να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο.
  3. Η δέσμευση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την παρακολούθησή ενός σεμιναρίου μπορεί να είναι απαγορευτική για κάποιους.

Στην προσπάθειά μου να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα που είναι τελικά προβλήματα διαθεσιμότητας, κατέληξα στη λύση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (webinars). Έτσι, τα τελευταία 2 χρόνια εργάστηκα πάνω στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που απευθύνεται σε φαρμακοποιούς αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας. Η πλατφόρμα αυτή στεγάζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση education.clinicalpharmacist.gr και αποτελεί το διαδικτυακό «σπίτι» του project με την ονομασία Advanced Pharma Education & Services.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των webinars είναι ότι έχουν δημιουργηθεί με σκοπό να διευκολύνουν την παρακολούθησή τους από όλους, παραμένοντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένα και ενημερωμένα. Έτσι:

  • Δεν διεξάγονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες αλλά είναι διαθέσιμα on-demand, κατ' απαίτηση δηλαδή, στον χώρο και χρόνο που θα επιλέξει ο εκπαιδευόμενος.
  • Κάθε θεματική ενότητα έχει τμηματική διάρθρωση, αποτελούμενη από βίντεο και διαδραστικό υλικό σύντομης διάρκειας, που δεν δεσμεύουν τον εκπαιδευόμενο μπροστά στην οθόνη του για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, αφενός είναι εφικτή η άμεση ενημέρωση του εκπαιδευτικού υλικού όταν προκύπτουν νέα δεδομένα, αφετέρου ο εκπαιδευόμενος μπορεί να το παρακολουθήσει ευκολότερα χωρίς να κουράζεται, αφομοιώνοντας έτσι καλύτερα το υλικό.
  • Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη τόσο από σταθερό υπολογιστή όσο κι από φορητές συσκευές. Έχει δοκιμαστεί και δουλεύει ικανοποιητικά σε όλους τους μεγάλους browsers.

Μπορείτε να περιηγηθείτε άμεσα στα διαθέσιμα μαθήματα και τις μεμονωμένες διαλέξεις στη διεύθυνση clinicalpharmacist.gr/Education. Η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή. Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, προσφέρεται ειδικό πρόγραμμα μαζικής πρόσβασης σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό, τωρινό και μελλοντικό, για 3 χρόνια, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Το πρόγραμμα αυτό θα πάψει να είναι διαθέσιμο μετά την Κυριακή, 3 Μαΐου. Επίσης, το σταθερό πρόγραμμα ετήσιας μαζικής αγοράς θα προσφέρεται μέχρι τις 31 Μαΐου με έκπτωση 33%.

6o PCCTr 300x300 banner
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS