Παράφραση από το γνωστό σενάριο της ταινίας του Γιώργου Τζαβέλα. Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

SOFIANOPOULOS ANDREAS

Παρακολουθώντας σας κε Υπουργέ στις πλείστες όσες τηλεοπτικές εμφανίσεις σας, διαπιστώνω πως τα πλαίσια στα οποία κινείται ο λόγος σας, φαίνεται πως είναι της λογικής, της συνεννόησης και του ρεαλισμού. Χωρίς λοιπόν να χάσω χρόνο μπαίνω ευθέως στο θέμα και θέτω 3 δεδομένα που προκύπτουν από την εφαρμογή της δικής σας πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου.

• Φαρμακευτική ουσία Τικαγρελόρη 90mg. Αντιθρομβωτικό φάρμακο. Λιανική τιμή 82,61€. Ασφαλιστική Τιμή (που αποζημιώνει ΕΟΠΥΥ) 18,38€. Αν δοθεί σε ασθενή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (με συμμετοχή 0%) ο ασθενής θα πληρώσει 50€ και ο ΕΟΠΥΥ 31€. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Βορίδη η συμμετοχή του ασθενούς είναι 60,52% κι όχι 0%. Εάν δε το λάβει ασθενής με στεφανιαία νόσο (με συμμετοχή 25%) η πραγματική του συμμετοχή ανεβαίνει τελικά στο 66%. Ο ασθενής δεν μπορεί να το αντικαταστήσει γιατί το φάρμακο βρίσκεται εντός πατέντας και δεν υπάρχει γενόσημο. Άρα οι επιλογές που έχει ο ασθενής με το γιατρό του είναι 3 με βάση το δικό σας ρεαλισμό: ή θα πειραματιστεί με κάποιο άλλο αντιθρομβωτικό φάρμακο ή θα διακόψει την αγωγή ή θα παίρνει το φάρμακο με οικονομική ανοχή του φαρμακείου, αφήνοντας χρέος τη συμμετοχή του αφού πχ ένας ασθενής με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση με το προνοιακό επίδομα 300-350€ που λαμβάνει όποτε η Κυβέρνησή σας και ο Τσάρος της Οικονομίας κρίνουν σκόπιμο να μοιράσουν ψίχουλα, είναι αδύνατο να δώσει το 1/7 του επιδόματος ενώ λαμβάνει άλλα 7-8 σκευάσματα για τη θεραπεία του.

• Άριπιπραζόλη 30mg. Λιανική Τιμή 216,12€. Ασφαλιστική Τιμή 71,74€. Δίνεται σε νέους σε ηλικία ασθενείς κυρίως για ψυχικές νόσους. Η συμμετοχή παρά το 0% είναι 50€ (23,52%). Και εδώ ισχύουν τα προαναφερθέντα.

• Ροσουβαστατίνη 40mg για οικογενειακή υπερλιπιδαιμία. Ασθένεια ιδιαίτερα επικίνδυνη με μεγάλη συχνότητα στη χώρα μας. 21,73€ στα 14 χάπια η Λιανική Τιμή. 8,42€ η Ασφαλιστική Τιμή. Συνολικό κόστος μηνιαίας αγωγής 43,36€. Με θεωρητική συμμετοχή 25% ο ασθενής πληρώνει 30,73€, δηλαδή συμμετοχή στο70,93%.

Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ προκύπτουν ανάγλυφα τα εξής:

• Οι συμμετοχές που αναγράφονται είναι αμιγώς εικονικές και παραπλανούν προσπαθώντας να μετακυλήσουν την ευθύνη σε γιατρούς, φαρμακοποιούς ή σε λάθη του συστήματος. Εάν αυτό δεν ονομάζεται ακραίος λαϊκισμός οπορτουνιστικού χαρακτήρα, πως αλλιώς ονομάζεται;

• Με δεδομένη την οικονομική πολιτική σε συνταξιούχους και προνοιακούς δικαιούχους, καθίσταται αδύνατο οι ασθενείς αυτοί, να έχουν πρόσβαση αν κα ασφαλισμένοι σε θεραπευτικές αγωγές, με φάρμακα εντός πατέντας. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ, ως διαπρεπείς νομικός, η συγκεκριμένη νομοθέτηση εμπίπτει στα όρια του Συντάγματος και της Πολιτείας Δικαίου;

• Με το ΦΕΚ 1920 16/7/14 προσπαθείτε να μετακυλήσετε την ευθύνη της βάρβαρης οικονομικής επίθεσης που δέχονται οι ασθενείς από τις επιλογές σας, καταθέτοντας νομοθετικό πόνημα με το οποίο εξαναγκάζετε τους μεν φαρμακοποιούς να προσπαθούν βιαίως να πείσουν για θεραπεία με το φθηνότερο φάρμακο υπό τον πέλεκυ της εξωσυμβατικότητας, τους δε ασθενείς να υπογράφουν σε ειδικό χώρο - εφόσον επιθυμούν να πληρώσουν όλη τη διαφορά από την τσέπη τους - και σα να μη φθάνουν αυτά να γνωστοποιούνται αυτά τα στοιχεία στο κέντρο μηχανογραφικής επεξεργασίας της ΗΔΙΚΑ ώστε με δεδομένα που δε μας κάνετε γνωστά οι φαρμακοποιοί να διαχωριστούν σε «πρωτοτυπάκηδες» ή «γενοσημάκηδες» με άγνωστες τις διαθέσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους μεν ή τους δε, οι δε ασφαλισμένοι να περάσουν από το γκισέ της εφορίας για μια δεύτερη ματιά στα οικονομικά τους.

Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ, αστεία πράγματα! Εκεί που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον ασφαλισμένο και να τον προτρέψει να πάρει το καινοτόμο φάρμακο που διατηρεί πατέντα, τον βάζετε να πληρώνει γι’ αυτό συμμετοχή άνω του 50%. Και εκεί που ο ασθενής διατηρεί ακόμη μια μικρή δυνατότητα να πληρώσει μικροδιαφορές για να εξακολουθήσει την αγωγή του τον αναγκάζετε να υπογράψει δήλωση μετανοίας σαν άλλο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Για να συνεννοούμαστε λοιπόν κε Υπουργέ - και εδώ η άποψή σας περί νομιμότητας και συντάγματος φαίνεται να είναι αρκούντως «διεστραμμένη» και έρχεται να «κλειδώσει» με τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί του ΣτΕ, που φυσικά για τη δημοκρατική σας αντίληψη όταν γνωμοδοτεί υπέρ της Κυβέρνησης (στο 90% των περιπτώσεων) είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβόμαστε. Όταν όμως ξεφεύγει από τη πεπατημένη τότε το αμφισβητούμε και αναζητούμε επίμονα τρόπους να ακυρώσουμε τις γνωμοδοτήσεις του.

Ας μη μακρηγορούμε όμως. Να ξέρετε οι φαρμακοποιοί και αυτή την Υπ. Απόφαση νομικά θα την ακυρώσουν και πρακτικά δεν θα την εφαρμόσουν. Διότι, για να συνεννοούμαστε κε Υπουργέ, τι σας κόφτει εσάς πόσο θα πληρώσει ο ασθενής αφού δεν επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ που προΐσταστε; Από πού προκύπτει το έννομο συμφέρον του ΕΟΠΥΥ για την τσέπη του ασφαλισμένο τη στιγμή που δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο ίδιος; Αν είχατε πράγματι ενδιαφέρον θα φροντίζατε τα εντός πατέντας φάρμακα να παραμείνουν στο 50-50 κι όχι να βρεθούν στο 100-0 όπως νομοθετήσατε. Και επίσης ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες του φαρμακοποιού απέναντι σε ασθενή με πχ 9 σκευάσματα, που όλα διαθέτουν γενόσημο σε ώρα εφημερίας με την ουρά ως την πόρτα και τον ασφαλισμένο ή να μην καταλαβαίνει ή να μη θέλει να υπογράψει για λόγους προσωπικών δεδομένων; Θα πρέπει να του εφαρμόσουμε λαβές κορεάτικης πάλης ή να τον στείλουμε στο επόμενο φαρμακείο ώστε τελικά να δεχτεί να υπογράψει ότι του δώσουν; Τι θα πράττατε εσείς στην περίπτωση που συγγενικό σας πρόσωπο χρειαζόταν τα φάρμακα αυτά; Σίγουρα δεν μπορείτε να αντιλήφθητε αφού οικονομικά δεν έχετε βρεθεί ποτέ κοντά σε αυτό που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

Κλείνοντας και περνώντας στο ουσιαστικότερο από τα θέματα για τα οποία αναγκάστηκα να σπαταλήσω χρόνο σας, θέτω τον εξής προβληματισμό: Εφόσον διαλαλείτε πως φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ και η πολυθρύλητη ανάπτυξη έχει ήδη ξεκινήσει, μήπως είναι ώρα - για να γίνετε και πειστικότεροι - να ασχοληθείτε με τα έσοδα του Οργανισμού που λέγεται ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο με το εξοδολόγιο που οδηγεί σε περικοπές; Διότι για να κάνουμε την τελική συνεννόηση, τα έσοδα είναι αυτά που κρίνουν και την ανάπτυξη και την ποιότητα υπηρεσιών που οφείλετε να παρέχετε στους πολίτες. Διαφορετικά αντί για λογική θα πρέπει να συνεννοούμαστε με τη σολομωνική.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρ. Φ.Σ. Αχαΐας

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr