Κοινό στοιχείο των τοποθετήσεων, τόσο των κυβερνητικών στελεχών, όσο και των μελών του τμήματος, αποτέλεσε η εκτίμηση ότι παρά τη δημοσιονομική στενότητα και τις γενικότερες δυσκολίες που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ο χώρος της Υγείας αποτελεί ένα από τα πεδία που μπορεί η κυβέρνηση να αφήσει το αριστερό της αποτύπωμα, με ορατά, απτά αποτελέσματα που θα είναι μετρήσιμα ως βελτίωση της καθημερινότητας των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.
Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής (πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, αύξηση προϋπολογισμών, προσλήψεις) είναι ορατά, και προσδίδουν στην πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηριστικά υπέρβασης μιας απλής διαχειριστικής λογικής, χαρακτηριστικά προσανατολισμού προς στρατηγικές επιλογές υπέρ των αδυνάτων.
Μένουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα. Τα βήματα ανάταξης της κατάρρευσης του συστήματος και της σταθεροποίησής του, πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα και αποφασιστικά, επιτρέποντας έτσι τη δρομολόγηση των ριζοσπαστικών εκείνων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας, στην έμπρακτη υλοποίηση του στόχου για καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν σχεδιαστεί, κατέχει ο αναπροσανατολισμός του συστήματος προς την πρόληψη, η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η έμπρακτη υλοποίηση του σχεδίου αυτού, η σαφής περιγραφή και μεθόδευση των βημάτων της σταδιακής εφαρμογής του, πρέπει να υπηρετηθεί με απόλυτη συνέπεια σε όλα τα επίπεδα.
Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να προωθηθούν οι αλλαγές εκείνες που θα οδηγήσουν στη λειτουργική αναβάθμιση των νοσοκομείων, στην εμπέδωση ενός νέου τρόπου διοίκησης που θα ευνοεί τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων, τον κοινωνικό έλεγχο και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με την αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών.
- Ολόκληρο το δυναμικό του κόμματος στον χώρο της Υγείας, πρέπει να εμπλακεί ενεργά τόσο στην διαδικασία διαμόρφωσης της πολιτικής μας, όσο και στην στήριξη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ελέγχοντας ταυτόχρονα τυχόν ανεπάρκειες, αστοχίες ή καθυστερήσεις. Το τμήμα Υγείας της ΚΕ πρέπει να αποτελέσει το βασικό φορέα της συλλογικής αυτής λειτουργίας. Στην πορεία προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ίδιο το συνέδριο, είναι ανάγκη να αναζητηθούν και να αποφασιστούν οι οργανωτικές εκείνες μορφές μέσα από τις οποίες θα κατοχυρώνεται και θα μονιμοποιείται μια σχέση δημιουργικής και προωθητικής συνεργασίας ανάμεσα στο κόμμα και την κυβέρνηση.