«Το θέμα της έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι λογικό, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της έγκαιρης πληρωμής μας!»

lourantos

Λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για το «άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος» και μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μας μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στο φαρμακευτικό επάγγελμα, σχολιάζει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καλεί τους φαρμακοποιούς στις κάλπες των συλλόγων τους, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους, τόσο στον σύλλογό τους όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Κύριε Λουράντο, μετά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τον ΠΦΣ και τον πρόεδρο του Φ.Σ. Αττικής, τι έχουν κατοχυρώσει οι φαρμακοποιοί και για ποια θέματα απαιτείται περαιτέρω ρύθμιση;

Στη συνάντηση αυτή γίνανε κάποια ουσιαστικά βήματα. Πρώτα απ’ όλα, ο υπουργός μάς διευκρίνισε ότι δεν συζητά το «άνοιγμα του επαγγέλματος», με την έννοια που το παρουσιάζουν κάποιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι. Τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι ήδη πολλά, ανέρχονται στα 12.000, όταν θα έπρεπε να είναι τα μισά, και δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί ο αριθμός τους. Αυτό συνεπάγεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή το φαρμακείο πρέπει να ανήκει στον φαρμακοποιό, αποκλείοντας την πιθανή δημιουργία αλυσίδων ή ανωνύμων εταιρειών ή φαρμακείων μέσα σε super markets. Επιπλέον, δεν θα θιγούν τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν για την ίδρυση ενός φαρμακείου. Με λίγα λόγια, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο «ανοίγματος του φαρμακείου».

Έθεσε όμως δύο καίρια θέματα. Το ένα αφορά στο ελεύθερο άνοιγμα των φαρμακείων το Σάββατο, αίτημα που εξέφρασε ο κ. Λοβέρδος και ως απλός πολίτης. Στο σημείο αυτό, επισήμανα ότι αν αυτό γίνει θα ανοίξουν όλα τα φαρμακεία το Σάββατο, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, γεγονός που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Για ποιο λόγο να ανοίξουν τα φαρμακεία όταν δεν υπάρχουν ιατρεία, ασφαλιστικά ταμεία ή κέντρα συνταγογράφησης ανοιχτά, όταν ουσιαστικά θα υπάρχει κίνηση μόνο από τα υπόλοιπα της Παρασκευής. Από την άλλη πλευρά, το να ανοίξει κάποιος το Σάββατο είναι ένα επιπλέον κόστος. Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν οι εποχές που το Σάββατο δίναμε εκτός από φάρμακα και πολλά άλλα προϊόντα, όπως καλλυντικά, καθώς ο κόσμος έχει μεγάλη οικονομική δυσκολία.

Παρόλα αυτά, επειδή δεν θέλουμε να προβάλλουν κάποιοι το επιχείρημα ότι βλέπουμε τα πάντα συντεχνιακά, είπα ότι κάποια φαρμακεία μπορούμε να τα αυξήσουμε σύμφωνα με τον νόμο, μέχρι 20%. Δεν θα φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό, αλλά θα θέσουμε κάποια επιπλέον φαρμακεία σε λειτουργία το Σάββατο, πιλοτικά για ένα δίμηνο. Αν σε αυτό το διάστημα δούμε ότι το άνοιγμα του Σαββάτου δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, τότε θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Επειδή το φαρμακείο, όμως, δεν είναι μόνο ένα κατάστημα από το οποίο προσδοκούμε κέρδος αλλά ένας υγειονομικός σταθμός, υπό αυτή την έννοια μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό τους.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα που έθεσε ο υπουργός, αυτό σχετίζεται με το ποσοστό κέρδους. Το ποσοστό κέρδους είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με αυτό των ευρωπαϊκών χωρών, γιατί εκεί έχουμε και άλλα εισοδήματα των φαρμακείων. Για παράδειγμα, υπερωριακή αμοιβή το Σάββατο και τις αργίες, ή για τις διανυκτερεύσεις μετά τις 20:00, αμοιβή του φαρμακοποιού όταν πάρει την πίεση του πελάτη, έξτρα κέρδος από κάποιες απλές εξετάσεις αίματος, που είναι θεσμοθετημένες να γίνονται στα φαρμακεία και, επιπλέον, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν εντός μίας εβδομάδας. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη με την Ελλάδα. Εμείς, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο έχουμε να πληρωθούμε από τον Μάρτιο, και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία έχουμε να πληρωθούμε από τον Μάιο. Το σύνολο των χρημάτων που μας χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 500 εκατ. για όλη την Ελλάδα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία των φαρμακείων.

Πώς λοιπόν να προχωρήσεις σε μείωση του ποσοστού κέρδους; Όλα αυτά τα θέσαμε στον υπουργό Υγείας, ο οποίος και τα απεδέχθη. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα πληρώνουν στην ώρα τους τα ταμεία, με μετρητά, θέσαμε ως πρόταση το να προχωρήσουμε σε έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα γίνεται επί του τιμολογίου, μόνο όταν είναι συνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι τον Ιανουάριο μας έχουν εξοφλήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και εκδίδουμε τιμολόγια. Επί του τιμολογίου θα βγάλουμε έκπτωση 1% στη λιανική τιμή, κατ’ αναλογία με το 3% στη χονδρική τιμή των φαρμακοβιομηχάνων. Θα κάνουμε, λοιπόν, μία έκπτωση 1% στα τιμολόγια, εκτός από τα τιμολόγια με φάρμακα υψηλού κόστους, όπου δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση. Εάν τον επόμενο μήνα δούμε ότι δεν εξοφλήθηκε ο προηγούμενος, δεν θα προβούμε στην έκπτωση. Άρα το θέμα της έκπτωσης είναι λογικό, αν θέλει να εξοικονομήσει κάποια χρήματα το κράτος, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της έγκαιρης πληρωμής μας.

Αυτή είναι μια ακόμα συνεισφορά των φαρμακοποιών στο έργο της Κυβέρνησης για τη μείωση των δαπανών της υγείας, μετά από τόσες άλλες που έχουμε υποστεί, όπως μείωση του τζίρου, των αποθεμάτων κ.ά. Και μέχρι εκεί. Είναι, όμως, αυτό που ζητάει η Κυβέρνηση για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης; Θα σας πω ότι πιστεύω ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και αν περιμένουν με το 1% των φαρμακείων να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη «πλανώνται πλάνην οικτρά». Η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται κυρίως από την έκπτωση των φαρμακοποιών, αλλά ούτε και από την έκπτωση των φαρμακοβιομηχάνων. Εξαρτάται από τη σωστή τιμολόγηση των φαρμάκων, για να μη γίνονται παράλληλες εξαγωγές τους και αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα, από τον έλεγχο της ποσότητας των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική τους ουσία. Μόνο τότε θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συνεπώς, θα πάρουν από εμάς 1% έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο αν πληρώνουν μετρητοίς. Θα έλεγα ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως πιέζονται και τα ταμεία για να μας πληρώνουν έγκαιρα. Άρα είναι ένα όπλο για εμάς που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα. Πληρώνεις στην ώρα σου, θα λάβεις την έκπτωση. Μπορούμε όμως και να το αντιστρέψουμε: Δεν πληρώνεις όταν πρέπει, θα ζητήσουμε τους τόκους για τα χρήματα που μας χρωστάς. Είναι μια έξυπνη κίνηση που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όπως εμείς θέλουμε.

Αυτή η έκπτωση θα είναι 1% για όλα τα φαρμακεία;

Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσουμε. Αν κάποιοι πουν ότι η έκπτωση πρέπει να είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον τζίρο των φαρμακείων, τότε θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τη φαρμακοβιομηχανία. Σε αντίθετη περίπτωση θα γελάσει κάθε πικραμένος.

Πώς βλέπετε την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι τώρα στον ΟΑΕΕ, και τι θα γίνει μόλις επεκταθεί η εφαρμογή της και στο ΙΚΑ, από την 1η Δεκεμβρίου;

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι κυριολεκτικά σε εμβρυϊκή κατάσταση και βιάστηκε το κράτος να την εφαρμόσει στους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά κατανοώ ότι στη σημερινή κατάσταση, αν στην Ελλάδα πεις ότι θα ξεκινήσεις ένα μέτρο και δεν το κάνεις άμεσα, η αναβολή μπορεί να είναι μακρόχρονη. Όπως προχωράει η κατάσταση βελτιώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά στη μορφή που έχει σήμερα δεν είναι ικανή να απορροφήσει το ΙΚΑ. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο ταμεία. Ο ΟΑΕΕ έχει γιατρούς που έχουν ιδιωτικά ιατρεία και το κάθε ιατρείο υποχρεούται να έχει τη μηχανοργάνωσή του και ο γιατρός να εκδίδει από ένα σημείο και έπειτα μηχανογραφημένες συνταγές. Στο ΙΚΑ δεν έχουμε μόνο οικογενειακούς γιατρούς, αλλά έχουμε θεραπευτήρια, κέντρα υγείας και νοσοκομεία που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Πώς λοιπόν θα εφαρμόσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Το δεύτερο, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, καθώς το σύστημα μπλοκάρει και μόνο με τις συνταγές του ΟΑΕΕ. Τι θα γίνει λοιπόν, όταν προστεθούν και οι συνταγές του ΙΚΑ;

Αυτά τα εξήγησα στον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος μου επισήμανε ότι θα δώσει ένα εξάμηνο περιθώριο για να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό τα κέντρα του ΙΚΑ, αλλά μετά το εξάμηνο θα είναι πλέον οριστική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αυτό είναι θετικό. Όποιος, λοιπόν, τότε μπορεί να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά θα το κάνει, και εμείς θα εκτελούμε ηλεκτρονικά τη συνταγή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μετατρέπουμε τις απλές συνταγές σε ηλεκτρονικές.

Ο φετινός Νοέμβριος είναι μήνας εκλογών. Μεταξύ αυτών και οι εκλογές του ΦΣΑ. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στα μέλη του συλλόγου σας;

Το πρώτο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία δεν είναι ούτε το άνοιγμα του επαγγέλματος, ούτε η μείωση του ποσοστού κέρδους που δεν υφίσταται πια, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία που εξαρτώνται και από το μνημόνιο. Αν δεν πάρουν λεφτά, δεν θα μας δώσουν και λεφτά.
Όσον αφορά τις εκλογές του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, είναι πάρα πολύ σημαντικές, ειδικά αυτή την εποχή. Και θα επισημάνω ότι βίωσα μία τριετία δύσκολη. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο σύλλογος μια πολύ δυνατή διοίκηση, διότι, εκτός από το ότι είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, είναι και ο σύλλογος που μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς «πονάει» περισσότερο την Κυβέρνηση όταν κινητοποιείται. Θα πρέπει να προσέλθουν οι συνάδελφοι να ψηφίσουν αυτούς που αγωνίζονται και προσπάθησαν πάντα για το καλό του συλλόγου και του φαρμακείου. Αυτούς που έδωσαν τις μάχες όχι συντεχνιακά, αλλά ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Και θα έλεγα, ότι θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σε όσους έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που αποφάσιζε ο σύλλογος, από πικρίες και αντιπολιτευτικές διαθέσεις μόνο και μόνο για να κάνουν κακό στον Λουράντο. Υπήρξαν συνδικαλιστές που, ενώ τα μέλη μας κατέθεσαν στον σύλλογο τις ατομικές τους συμβάσεις προκειμένου να τις κάνουμε συλλογικές, αυτοί δεν τις κατέθεσαν. Υπήρξαν συνάδελφοι που κατήγγειλαν ότι ο διανεμητικός λογαριασμός μας είναι παράνομος, ενώ οι ίδιοι, όταν κατείχαν θέσεις κλειδιά στο προεδρείο, τον υπηρετούσαν και διέδιδαν ότι είναι νόμιμος. Είναι οι ίδιοι που κατήγγειλαν τις προσλήψεις στον σύλλογο, όταν έχουν κάνει ακριβώς τα ίδια. Θα πρέπει λοιπόν τα μέλη μας να καταδικάσουν τέτοιου είδους τακτικές και, κατά την κρίση τους, να επιλέξουν αυτούς που θα δώσουν τη μάχη για το καλό του Συλλόγου.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν συνδικαλιστές και συνδικαλιστές. Για μένα ο συνδικαλισμός τον τελευταίο καιρό έχει εκφυλιστεί. Πολλές φορές έχει αναδείξει ανθρώπους που προσπαθούν να μεταπηδήσουν σε θέσεις εκτός φαρμακείου και φαρμακευτικού χώρου για να προβάλλουν τον εαυτό τους και μόνο. Συνδικαλιστές που χρησιμοποίησαν θέσεις για να αποκτήσουν στη συνέχεια πολιτικά αξιώματα. Δεν είναι αυτό όμως ο συνδικαλισμός. Ο σωστός συνδικαλισμός, στον κλάδο μας τουλάχιστον, είναι αυτός που προστατεύεις τα συμφέροντα του κλάδου σε συνάρτηση με τις εποχές και τις καταστάσεις, χωρίς να έχεις απέναντί σου τον Τύπο και τον κόσμο, αλλά με μόνο γνώμονα την παροχή βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. 

 

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS