papaioannou_1

 

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Φαρμακευτικής Αθηνών Γεώργιος Θ. Παπαϊωάννου μιλά στην Ειρήνη Ζυγκοπούλου, στο pharmacorner.gr, για τον καθοριστικό ρόλο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φαρμακοποιών μέσα από συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις, καθώς και για τους στόχους τού νεοσύστατου Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, στο οποίο ο κ. Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κύριε Καθηγητά, είστε ο άνθρωπος που έκανε πράξη τη «Δια βίου Εκπαίδευση», μέσα από τις ενημερωτικές διαλέξεις που πραγματοποιείτε στη Φαρμακευτική Αθηνών, και διαδικτυακά, κάθε Τετάρτη. Θα θέλαμε να μας πείτε, από την εμπειρία σας, πόσο καθοριστική κρίνετε τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φαρμακοποιών;

Πάντα πίστευα ότι όσα διδαχθήκαμε στο Πανεπιστήμιο επί πέντε (5) χρόνια, που διαρκούν οι σπουδές στη Φαρμακευτική, δεν είναι αρκετά.
Σήμερα η Επιστήμη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς προσπερνάει. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι να τη φθάσουμε, και για να το επιτύχουμε απαιτείται διαρκής επιμόρφωση, είτε μέσα από το διαδίκτυο, μια και μιλάμε για τεχνολογία, είτε με τη συμμετοχή μας σε συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, ακόμη και με την ανταλλαγή απόψεων με επιστήμονες, ερευνητές, από τον χώρο της Υγείας.

Συνειδητοποιώντας, λοιπόν, την ανάγκη αυτή, με προσωπική μου πρωτοβουλία και με επιστημονικό υπεύθυνο εμένα, από το 2004 έχει ξεκινήσει σειρά Ενημερωτικών Διαλέξεων σε Φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Οι διαλέξεις αυτές πραγματεύονται θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος του κλάδου και σκοπό έχουν την επιμόρφωση και ενημέρωση των φαρμακοποιών.

Οι φαρμακοποιοί της Ελληνικής Περιφέρειας και της Κύπρου, εφόσον επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά τις ενημερωτικές διαλέξεις, μέσω Διαδικτύου (http://users.uoa.gr/~gpapaio/main.htm), και μπορούν να ανατρέξουν σε βιντεοσκοπημένες παλαιότερες διαλέξεις.

Όπως γνωρίζω, οι διαλέξεις αυτές προσφέρονται δωρεάν στους φαρμακοποιούς. Πώς το επιτυγχάνετε;

Αγαπητή κυρία Ζυγκοπούλου, με την ερώτησή σας αυτή, μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους εκλεκτούς συναδέλφους και φίλους, κυρίως καθηγητές της Ιατρικής, που δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και χωρίς καμία αμοιβή να μας διαθέσουν μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους, για να μας αναπτύξουν τα αντίστοιχα θέματα της επιστήμης τους.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, τις δύο χορηγούς εταιρείες, τόσο την Olvos Science-Galenica, και προσωπικά τους αγαπητούς συναδέλφους Γιώργο Βασιλόπουλο, Βασίλη Σερέτη και Ελένη Μεταξά, όσο και τη Φαρμασέρβ-Lilly, και ιδιαίτερα τον αγαπητό φίλο Διονύση Φιλιώτη και τους επίσης αγαπητούς συναδέλφους Ορέστη Καχρίλα, Χρήστο Μαρτάκο και Δημήτρη Διαμαντόπουλο. Είναι γεγονός ότι, χωρίς τη δική τους οικονομική ενίσχυση και προσωπική βοήθεια, δεν θα ήταν δυνατόν, επί επτά χρόνια, να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα των ενημερωτικών διαλέξεων, και μάλιστα με καθομολογουμένη επιτυχία.

Ποια είναι η συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας, της οποίας είστε πρόεδρος, στην ενημέρωση και επιμόρφωση των φαρμακοποιών;

Καταρχάς, η Ελληνική Εταιρεία Κοσμητολογίας είναι επιστημονική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1995. Μέλη της μπορούν να είναι φαρμακοποιοί, γιατροί, χημικοί, χημικοί μηχανικοί, βιολόγοι και γενικά επιστήμονες που απασχολούνται στον χώρο των Καλλυντικών. Ένας, λοιπόν, από τους βασικούς σκοπούς της ΕΕΚ είναι η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών της με συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις, επισκέψεις σε βιομηχανίες καλλυντικών και πρώτων υλών, για τα επιτεύγματα της επιστήμης στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2004, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, διοργανώνονται επιστημονικές ημερίδες με θέματα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τα νέα υλικά και τις νέες μεθόδους ελέγχου και τεκμηρίωσης της αποτελεσματικότητας των καλλυντικών. Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια Ευβοίας, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Χίο, στα Χανιά, στο Άργος, στην Μυτιλήνη, στην Τρίπολη και, πρόσφατα, στην Λάρισα.

Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (Ι.Δ.Ε.Ε.Α.Φ.). Πώς προέκυψε η ιδέα του Ινστιτούτου και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο;

Τα εύσημα για την ιδέα της ιδρύσεως του Ινστιτούτου Δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών, ανήκουν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει την Προεδρία.

Ως πρόεδρος του Δ. Σ. του Ι.Δ.Ε.Ε.Α.Φ. θα θέλαμε να μας αναφέρετε τους άμεσους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους του;

Οι στόχοι του είναι:
1. Η συνεχής, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των φαρμακοποιών για τις εξελίξεις πάνω σε επιστημονικά ή κλαδικά θέματα ή σε θέματα Δημόσιας Υγείας κ.λπ.
2. Η συνεχής και διά βίου πιστοποιημένη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και των βοηθών τους.
3. Η επιστημονική πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε εξειδικευμένα αντικείμενα που αφορούν τόσο φάρμακα, όσο και προϊόντα φροντίδας υγείας (καλλυντικά, ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ.) και προϊόντα διατροφής, τα οποία προωθούνται μέσω των φαρμακείων.
4. Η οργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, είτε και αυτόνομα.
5. Η προβολή του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και η προσφορά του στη Δημόσια Υγεία.

Με ποιους τρόπους το Ινστιτούτο δύναται να πραγματοποιήσει τους στόχους που αναφέρετε;

Για την πραγματοποίηση των στόχων του δύναται:
1. Να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εταιρεία ή επιχείρηση με τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό.
2. Να συνεργάζεται με οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο π.χ. πανεπιστήμια, δημόσιους οργανισμούς, υπουργεία, ΟΤΑ, αλλά και διεθνείς φορείς ή διεθνείς αρχές.
3. Να δημιουργεί και να οργανώνει καμπάνιες σχετικά με τη Δημόσια Υγεία.
4. Να συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματα.
5. Να συντάσσει μελέτες προς όφελος της λειτουργίας του ΠΦΣ
6. Να ιδρύει υποκαταστήματα ή πρακτορεία ή γραφεία σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας και στο εξωτερικό.
7. Να αποκτά ISO και να γίνεται διαχειριστής βάσης δεδομένων της πληροφόρησης άλλων εταιρειών προς τους φαρμακοποιούς.
8. Να προβαίνει σε αγορά, πώληση, διαχείριση ακινήτων, ενοικίαση και, γενικά, σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση ακινήτων.

Πρώτη επιδίωξη είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας και διεύρυνσης του κοινωνικού μας ρόλου. Η Διά βίου Εκπαίδευση επιδιώκεται να είναι πιστοποιημένη και αξιολογημένη από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στον σημαντικότατο ρόλο της στις παρεχόμενες υπηρεσίες του φαρμακείου προς το κοινό.

Με το Ι.Δ.Ε.Ε.Α.Φ., επίσης, ευελπιστούμε στην ορθή προετοιμασία όλου του φαρμακευτικού κλάδου στον τομέα των Υπηρεσιών Υγείας. Συμμετέχουν όλοι οι φαρμακοποιοί, ανεξαρτήτως χώρου απασχόλησης.

Κλείνοντας, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σε μια επιστήμη, όταν αυτοί που την υπηρετούν δεν ακολουθούν τις απαιτήσεις της εποχής και της τεχνολογίας;

Η απάντηση, κυρία Ζυγκοπούλου, είναι αυτονόητη και μας τη δίνει συνάδελφος από την Περιφέρεια, στο e-mail που έλαβα τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, όπου αναφέρει:
«Καλησπέρα αγαπητέ κύριε καθηγητά
Μόλις είδα βιντεοσκοπημένη την παρουσίαση της κυρίας Νταϊφώτη σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν ξέρω πώς να σας εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη δυνατότητα που μου δίνετε να φρεσκάρω παλιές γνώσεις και να τις συμπληρώνω με νέες. Όσο και αν προσπαθώ να εξοικονομώ χρόνο για να διαβάζω, δεν αντλώ σε μια ώρα τόση γνώση όση αυτή από μια συγκροτημένη και περιεκτική παρουσίαση. Δυστυχώς, η επαρχία, ενώ μας προσφέρει όλα τα γνωστά καλά, μας κρατάει λίγο μακριά από τα θεάματα και τις εξελίξεις.
Βέβαια, το Διαδίκτυο είναι μια τεράστια βοήθεια και χωρίς αυτό θα είμαστε χιλιόμετρα μακριά. Χαίρομαι που ασχολείστε τόσο δημιουργικά με την εκπαίδευσή μας. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που πήρα πτυχίο και είναι ευχάριστο να σας βλέπω να οργανώνετε και να εξελίσσετε τον τρόπο εκπαίδευσης».

300x300 10o Panthessaliko
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr