Σημαντικές ανακοινώσεις και συζητήσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 3ου Health IT Conference
Κομβικά θέματα που αφορούν την ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τη στρατηγική για την Ηλεκτρονική Υγεία, το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας και εν γένει την εφαρμογή της πληροφορικής σε όλο το φάσμα υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξαν οι ομιλητές του 3ου συνεδρίου Health IT «Επιτάχυνση στην Εφαρμογή της Ψηφιακής Πολιτικής για την Υγεία», το οποίο διοργάνωσε η Boussias Communications σε συνεργασία με τον οργανισμό HL7 (Health Level Seven) και την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας. Το συνέδριο θεσμός για την Πληροφορική και την Ηλεκτρονική Υγεία, εστίασε σε νέες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που ενσωματώνουν τις νέες ανάγκες της εποχής και συνθέτουν το νέο μοντέλο πολιτικής υγείας και περίθαλψης.
Η πρώτη ημέρα του διαδικτυακού συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για την ψηφιακή επανάσταση στο ΕΣΥ, παρουσιάζοντας επτά άξονες παρέμβασης στις εξής θεματικές: ψηφιακή εμπειρία του πολίτη, διακυβέρνηση της Ψηφιακής Υγείας, Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας και Πιστοποίηση Ιατρικών Εφαρμογών, αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρονικής υγείας στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας, κυβερνοασφάλεια και ιδιωτικότητα των δεδομένων, οικοσύστημα ψηφιακής υγείας και δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και, τέλος, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην ηλεκτρονική υγεία. Ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι το όραμα του Υπουργείου αφορά έναν κόμβο ψηφιακής υγείας μέσω της ΗΔΙΚΑ που με τις σωστές υποδομές και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας στο χρήστη, όπως πρόσβαση σε εργαστηριακά αποτελέσματα, σε διαγνωστικές εξετάσεις, στονατομικό φάκελο υγείας του, συνταγογράφηση κ.ά. Επίσης, ο Γ.Γ. επεσήμανε ότι ήδη ξεκινούν άμεσα μια σειρά από προγράμματα και έργα, όπως: Εθνικά Μητρώα Κωδικοποιήσεων, Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας, Κεντρικό Αποθετήριο Κλινικών Εγγράφων, καθώς και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες με τη συνεργασία ΥΥΚΑ, ΗΔΙΚΑ και την αγορά.
Στην ανάπτυξη των λειτουργιών της ΗΔΙΚΑ, κάποιες από τις οποίες επισπεύστηκαν και λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, Ελπίδα Φωτιάδου. Όπως ανακοίνωσε, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει σε ένα σημαντικό έργο, αυτό της διασυνοριακής υγείας που αφορά στην ανταλλαγή ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων στις χώρες – μέλη. Σχετικά με τα Μητρώα Ασθενών, η κ. Φωτιάδου δήλωσε ότι με αφορμή την πανδημία αναπτύχθηκε το αρχείο ασθενών με Covid-19, ενώ επόμενος στόχος είναι η δημιουργία μητρώων για ασθενείς με κυστική ίνωση, εμβολιασμών και νεοπλασιών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Η κ. Φωτιάδου ανέφερε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά ραντεβού εφαρμόζονται ήδη, ενώ θα επεκταθεί το μέτρο της τηλε-συμβουλευτικής, το οποίο ξεκίνησε με αφορμή τη νόσο Covid-19. Τέλος, η κ. Φωτιάδου, αναφέρθηκε στην άυλη συνταγογράφηση, η οποία θα επεκταθεί και στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Το ταξίδι του ασθενή σήμερα στις υπηρεσίες υγείας είναι μεγάλο, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ψηφιακή υγεία, η οποία θα διευκολύνει τη ζωή του, τόνισε ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, πρόεδρος του HL7 Hellas. Όπως ανέφερε, το δίκτυο υγείας έρχεται να καλύψει ουσιαστικές ανάγκες των πολιτών, με βαρύτητα στην πρόληψη, στους χρονίως πάσχοντες κ.λπ. ενώ θα είναι έτοιμο σε περίπτωση υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας. Ο Γιώργος Κακουλίδης, πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), μίλησε για μια σημαντική πρωτοβουλία του συνδέσμου με την επωνυμία “Argonaut Ηealth” και επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι χρήματα στην αγορά για να λειτουργήσει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δεν είναι εφικτή η αναμονή για ένα διάστημα τουλάχιστον 2 ετών για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Από την πλευρά της, η Nadine Nehme, Co-Founder & Chief Science Officer at Medicus AΙ, εστίασε κατά την ομιλία της στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο το φάσμα του ταξιδιού του ασθενούς.
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη πληροφορικής μονάδων υγείας ήταν αφιερωμένο το πρώτο στρογγυλό τραπέζι της πρώτης ημέρας, με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Τσουρδίνη, Προϊστάμενο Τ.Π.Ο., στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ενώ στη δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον Δημήτριο Ρούσσο, Προϊστάμενο ΤΠΟ Γ.Ν. Σύρου, Γραμματέα ΠΕΕΠΛΥ, παρουσιάστηκαν τεχνολογικές λύσεις, εφαρμογές και καλές πρακτικές στην υπηρεσία του ΕΣΥ. Τέλος, καινοτόμες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας και την ελληνική συμμετοχή σε εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα, πρωτοβουλίες και δίκτυα, παρουσίασαν οι ομιλητές της τρίτης ενότητας, με συντονίστρια την Σίσσυ Κολυβά, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Με χαιρετισμό του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου. O κ. Ζαριφόπουλος τόνισε ότι o ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας είναι απαραίτητος και πρέπει να φτάσει και στον τελευταίο πολίτη. Τόνισε ότι κορυφαίο έργο αποτελεί ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, ο οποίος μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δώσει την ευκαιρία στην Πολιτεία να περάσει στο επόμενο βήμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων και ανάπτυξης του ΑΙ. Επίσης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων είναι η βασική προϋπόθεση και το ουσιαστικό όχημα για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή εποχή και ανέπτυξε τους στόχους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να επιτευχθεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας.
Στο χαιρετισμό του, ο Κωστής Καγγελίδης, Προέδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), μίλησε σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να καταστεί πρωτοπόρος στην Πληροφορική της Υγείας και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν σε σχέση με αυτό οι επιχειρήσεις πληροφορικής. Τόνισε ότι στη χώρα μας τόσο οι μεγάλες εταιρείες, όσο και οι μικρομεσαίες, επενδύουν στην έρευνα και παράγουν καινοτομία. Ο κ. Καγγελίδης υπογράμμισε επίσης ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο αναφορικά με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι εμφανής η δυσλειτουργία όταν η έρευνα πρέπει να οδηγήσει σε παραγωγή αξίας. Εκεί η χώρα μας είναι ουραγός, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται ένα συμφωνημένο σχέδιο και ένας οδικός χάρτης, εφαρμογή προτύπων, πολιτική καινοτομίας από τους αγοραστές, χρηματοδοτικά ΜΜΕ στοχευμένα στον κλάδο, ενώ απαιτείται και διαβούλευση και διαχείριση της αλλαγής, με αποδοτικότητα της χρηματοδότησης και εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Στη δημιουργία νέων ψηφιακών υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη ήταν αφιερωμένη η πρώτη ενότητα, με συντονιστή τον Γιώργο Δαφούλα, Επιστημονικό συνεργάτη ευρ. προγραμμάτων ψηφιακής υγείας ΕΛΚΕ-ΠΘ και Cities Net ΑΕ Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, Mέλος ΔΣ ΕΕΜΕΠΥ, ενώ σημαντικά θέματα αναπτύχθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι των διοικητών μονάδων υγείας, με θέμα τον ρόλο των διοικητών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Συντονιστές ήταν οι: Χαράλαμπος Καρανίκας, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ, Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μέλος ΔΣ HL7. Καινοτόμες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ασθενών και επαγγελματιών υγείας συζητήθηκαν στην επόμενη ενότητα, με συντονιστή τον Χαράλαμπο Καρανίκα, Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ, ενώ κατά την τελευταία ακολούθησε ειδική συνεδρία στην οποία παρουσιάστηκαν τεχνολογικές λύσεις, εφαρμογές και καλές πρακτικές στην υπηρεσία του ΕΣΥ. Την ενότητα συντόνισε ο Γεώργιος Κακουλίδης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ). Το σημαντικό θέμα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου, με συντονιστή τον Δημήτριο Ζωγραφόπουλο, Δικηγόρο ΔΝ, Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, Υπουργείου Υγείας.
To συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την HL7 Hellas και με την υποστήριξη των: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ), Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Πληροφορικής της Υγείας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Χρυσοί Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες Cosmote, Cisco και Roche, Χορηγοί οι εταιρείες Census, Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ. και Υποστηρικτές οι IQVIA, Philips και Siemens Healthineers