Slide1

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του onmed.gr, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στην επιστημονική εκδήλωση «Νεότερες απόψεις για τη χρήση αντισύλληψης» που διοργανώθηκε από τη ΒΙΑΝΕΞ στην Αίγλη Ζαππείου, έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντισύλληψη και παρουσιάστηκε η καινοτόμος μέθοδος του κολπικού δακτυλίου, που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και στη χώρα μας.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας Ευθύμιος Κ. Δεληγεώρογλου ξεκίνησε αναφέροντας τον σοκαριστικό αριθμό των εκτρώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οποίος ξεπερνά τα 41 εκατομμύρια, για να υποδείξει πόσο σημαντική είναι η ανάγκη της ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, οι αριθμοί των γεννήσεων στη χώρα μας αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση γύρω από το κοινωνικό αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που παρέθεσε ο διακεκριμένος καθηγητής, σημειώνονται εννιά γεννήσεις νεογνών ανά 1.000 έφηβες ηλικίας από 15 έως 19 ετών, ενώ οι έξι από τις εννιά αφορούν σε κορίτσια κάτω των 17 ετών! Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα συμπεριλαμβάνει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και θα τους ενημερώνει για τις επιλογές τους στην αντισύλληψη. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αν. καθηγητής Σαλάκος Νικόλαος, ο οποίος έθεσε ένα εύλογο ερώτημα: Υπάρχει ιδανική μέθοδος αντισύλληψης; Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα δισκία, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων βελτιώνονται με σκοπό να γίνονται όλο και πιο «φιλικά» προς τα νέα κορίτσια. Τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι ο γιατρός πρέπει να βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου χαπιού που ταιριάζει σε κάθε κοπέλα, καθώς γνωρίζει καλύτερα τα συστατικά που περιέχουν και τις δράσεις τους.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο αν. καθηγητής Πέτρος Δρακάκης, ο οποίος παρουσίασε μερικά στοιχεία που αφορούν στις αμβλώσεις στην Ελλάδα και σοκάρουν, υπογραμμίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία από τη EUROSTAT, στην Ελλάδα σημειώνονται 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών έχει κάνει έκτρωση. Οι μισές από τις έφηβες αυτές δεν έχουν ενημερώσει καν τη μητέρα τους... Αφού προβλημάτισε το κοινό με την εισαγωγή του, μίλησε διεξοδικά για καθεμία από τις μεθόδους αντισύλληψης, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, ενώ αναφέρθηκε και στον κολπικό δακτύλιο, ο οποίος παρουσιάστηκε λεπτομερώς στην κορύφωση της εκδήλωσης.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη μαιευτήρα-γυναικολόγο Αναστασία Βατοπούλου, η οποία έλυσε κάθε απορία για τον κολπικό δακτύλιο. Η κυρία Βατοπούλου ενημέρωσε το κοινό πως πρόκειται για μια καινοτομία στην αντισύλληψη, η οποία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τις γυναίκες που δεν θέλουν να θυμούνται το καθημερινό δισκίο. Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα εύκαμπτο δακτυλίδι που περιέχει δύο δραστικά συστατικά, την αιθυνυλοιστραδιόλη και την ετονογεστρέλη. Είναι μοναδικά σχεδιασμένο και αποδεσμεύει συνεχώς χαμηλή δόση ορμονών.

Πώς χρησιμοποιείται;

Η γυναίκα εισάγει τον δακτύλιο μόνη της στον κόλπο της. Τοποθετείται γρήγορα και εύκολα μία φορά τον μήνα και συγκρατείται στον κόλπο από την επίδραση των μυών. Παραμένει εκεί για τρεις εβδομάδες, ενώ την τέταρτη εβδομάδα εμφανίζεται αιμορραγία, αφού προηγηθεί η αφαίρεσή του από την ίδια τη γυναίκα.

Είναι αισθητός από τη γυναίκα ή τον σύντροφό της;

Αν τοποθετηθεί σωστά δεν είναι αισθητός για τη γυναίκα. Ισχύει όμως το ίδιο και για τον σύντροφό της; Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι άνδρες μπορεί να τον αισθάνονται ανεπαίσθητα κατά τη επαφή, όμως το 94% δηλώνουν ότι δεν ενοχλούνται από την επιλογή της συντρόφου τους. Ο δακτύλιος μπορεί να αφαιρεθεί για ένα διάστημα μέχρι τρεις ώρες και ακόμη να προστατεύει τη γυναίκα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, στο διάστημα αυτό δεν απαιτείται η χρήση προφυλακτικού.

Παρόλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιείται αδιαλείπτως και οι προσωρινές ή πολλαπλές αφαιρέσεις του πρέπει να ελαχιστοποιούνται, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του. Συνεπώς, το διάστημα χωρίς δακτύλιο δεν πρέπει να παρατείνεται.

Αν όμως ο κολπικός δακτύλιος χρησιμοποιηθεί σωστά έχει αποτελεσματικότητα 99% στην αποφυγή της κύησης, όπως και το χάπι!

Για να δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του onmed.gr για το θέμα, πατήστε εδώ.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS