Καινοτόμες θεραπείες στερούνται οι Έλληνες ασθενείς, καθώς η Ελλάδα είναι ουραγός στις κλινικές μελέτες φαρμάκων.

2 Γενική

Τα υφιστάμενα εμπόδια και αντικίνητρα που είτε καθυστερούν σημαντικά τις διαδικασίες είτε δυσχεραίνουν την υλοποίηση κλινικών μελετών, καθώς και τα τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας, αναδείχθηκαν στο 5th Clinical Research Conference (#crc16) που διοργανώνεται από την ETHOS EVENTS, το virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Βusiness.
Είναι ενδεικτικό πως μια αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες σημαίνει 220 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία και 4.300 θέσεις εργασίας Ελλήνων επιστημόνων (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ).

«Για τους Έλληνες ερευνητές οι κλινικές μελέτες σημαίνουν πόρους για ερευνητικό έργο, εξειδίκευση, γνώση και διεθνές κύρος, ενώ για τους ασθενείς σημαίνουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες θεραπείες» ανέφερε σχετικά ο Jim Sage, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum & πρόεδρος Δ/νων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, συμπληρώνοντας πως η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για το σύστημα υγείας – που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη νέων κλινικών μελετών, αύξησε τεκμηριωμένα το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα κατά σχεδόν 1 έτος στην Ελλάδα.

Ο κος Sage επισήμανε, παράλληλα, την αναγκαιότητα αύξησης των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Το ποσό που σε ετήσια βάση επενδύεται για έρευνα στην Ευρώπη είναι 31 δις. ευρώ και από αυτό το ποσό η χώρα μας προσελκύει μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει του μεγέθους της θα έπρεπε να προσελκύει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι είμαστε κάτω και από πολύ μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν μειονεκτεί ούτε στο ανθρώπινο δυναμικό ούτε στην ποιότητα των κλινικών μελετών σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, αλλά σε διαδικασίες όπως ο χρόνος εγκρίσεων, η έλλειψη κινήτρων, η χαμηλή θέση της καινοτομίας καθώς επίσης και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα.

Η θέση της καινοτομίας στη χώρα μας, κατά τον κο Sage, φαίνεται κι από τις τιμές των φαρμάκων όπου έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στα πρωτότυπα φάρμακα (53% κάτω από τον Ευρωπαϊκό ΜΟ) και τις ακριβότερες τιμές για τα γενόσημα (σχεδόν 54% πάνω από τον Ευρωπαϊκό ΜΟ). «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αύξηση της επενδύσεων για κλινικές μελέτες σε μια χώρα που τιμωρεί την καινοτομία και δεν θα έχει νέα φάρμακα;» διερωτήθηκε σχετικά, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για τα νέα μέτρα στο Φάρμακο που πλήττουν καίρια τη φαρμακευτική καινοτομία σε συνδυασμό με τα διαρκώς αυξανόμενα clawback και rebate, που φέτος θα αγγίξουν περίπου το 1 δις ευρώ.

«Αν αντιλαμβανόμαστε ότι η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να αποσυρθούν άμεσα τα νέα μέτρα, να φτιάξουμε ένα σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης που να επιβραβεύει την καινοτομία, να θέσουμε ένα προϋπολογισμό για τα φάρμακα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε ένα εθνικό πλάνο για τις κλινικές μελέτες και τις επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου» υπογράμμισε.

Χαιρετίζοντας στο Συνέδριο, ο Ιωάννης Ρούσσος, BSc, MSc MedPhys, CEO, ANTAEA Group of Companies, President of the HACRO (Hellenic Association of CROs), τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ενός κατ’ ανάθεση Οργανισμού Έρευνας, όπως διαθέτουν πολλές άλλες Ευρωπαϊκές ή μη χώρες. «Αυτό έχει σχεδόν επιτευχθεί, το σχετικό ΦΕΚ το οποίο εμπεριέχει τις προδιαγραφές πλησιάζει το Εθνικό Τυπογραφείο και ελπίζουμε μέχρι τέλος του χρόνου να είναι εν ισχύ» ανέφερε σχετικά. «Η επιχειρηματικότητα στο χώρο της Ιατροφαρμακευτικής Έρευνας δεν είναι μόνο μέσον απόκτησης κερδών, αλλά εμπεριέχει και την έννοια του λειτουργήματος και της προσφοράς στην κοινωνία. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θεσπίστηκαν όλοι αυτοί οι κανόνες/κώδικες καλής λειτουργίας» πρόσθεσε.

Χαιρετίζοντας με τη σειρά του, ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Κλινικής Έρευνας, ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής Pharmaserve - Lilly S.A.C.I, επισήμανε την πρόθεση του ΣΦΕΕ - ο οποίος εκπροσωπεί σχεδόν όλα τα κομμάτια του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα – να στηρίξει κάθε προσπάθεια για να γίνουν βήματα στον τομέα των κλινικών μελετών. «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε καθημερινά και τακτικά» είπε σχετικά κι αποδοκίμασε την πολιτική του Υπουργείου Υγείας στο φάρμακο. «Δυστυχώς τα μέτρα κατά της φαρμακευτικής καινοτομίας που έχουν ανακοινωθεί κι ευτυχώς ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν βοηθάνε στην κατεύθυνση που θέλουμε» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κλινική έρευνα δεν είναι ανεξάρτητη απ’ όσα γίνονται στη χώρα και στην αγορά φαρμάκων. «Χαίρομαι που δεν το βάζουμε κάτω!» κατέληξε.

Τη σημασία να αυξηθεί η παράμετρος των κλινικών μελετών, καθώς και να αξιοποιηθούν οι υποδομές της χώρας, επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας της ΝΔ. «Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία προβλέπει περίπου 16 δις ευρώ (δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες) τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τα ποσά είναι μεγάλα για να υπάρχει δυσαρέσκεια. Παράλληλα, με αφορμή την ανασυγκρότηση των τομέων του κόμματός του, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών και υποσχέθηκε ότι μετά τις γιορτές η Νέα Δημοκρατία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο του νέου της προγράμματος. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάνονται αυτά τα κονδύλια και να μην αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες» επισήμανε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε σε ανοιχτή επικοινωνία και επαγρύπνηση αναφορικά στις νέες εξελίξεις».

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται. Παρακολουθείστε τες ζωντανά μέσα από την ιστοσελίδα του CRC 2016, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://goo.gl/z6Is5x και γράψτε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας χρησιμοποιώντας το #crc16.

6o PCCTr 300x300 banner
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr